Dalším velmi oblíbeným a naprosto typickým vánočním zvykem je kromě krájení jablíček a lití olova také tradiční louskání ořechů. Tato zajímavá tradice vznikla již velmi dávno, ale díky své jednoduchosti a praktičnosti se v českých rodinách udržela až dodnes. Protože se navíc jedná o velmi levnou záležitost, může ji doma vyzkoušet skutečně každý.
Jak probíhá louskání ořechů?
Princip této tradice spočívá v tom, že si každý člen štědrovečerní večeře vybere z ošatky čtyři ořechy. Čtyři ořechy symbolizují čtyři jednotlivé roční období. Krásné a zdravé jádro ořechu představuje skvělé zdraví v daném ročním období. Shnilé nebo černé jádro je pak symbolem nemoci nebo zdravotních potíží. Pokud bude po rozlousknutí skořápka Vašeho ořechu prázdná, je to podle tradice znamení smrti. Chcete-li se svou rodinou začít s touto vánoční tradicí, buďte velmi pozorní při výběru jednotlivých ořechů.
Postup: Každý u stolu si vybere čtyři ořechy, které pak postupně rozlousknete.