Vánoční hrachová polévka je tradiční české jídlo, které se často podává během svátků. Tento článek vám poskytne jednoduchý a chutný recept na přípravu této lahodné polévky.
Vánoční hrachová polévka je hustá, zelená polévka zeleného hrachu a zeleniny. Je oblíbená nejen pro svou výživnou hodnotu, ale také pro svou jednoduchost a univerzálnost.
Ingredience
- 250 g zeleného hrachu (sušený nebo mražený)
- 1 střední cibule
- 1 střední mrkev
- 1 střední brambor
- 1 střední kousek celeru
- 2 lžíce oleje
- 1 l vody
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička majoránky
- 1 bobkový list
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
Příprava ingrediencí
- Očistěte zeleninu a nakrájejte ji na malé kousky.
- Pokud používáte sušený hrách, namočte jej přes noc do studené vody.
- Nakrájejte česnek na jemno.
Recept krok za krokem
Krok 1: Příprava hrachu
Pokud používáte sušený hrách, opláchněte jej po namočení a nechte okapat vodu.
Krok 2: Vaření zeleniny
- Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Osmažte ji do zlatova.
- Přidejte mrkev, brambor a celer. Osmažte zeleninu asi 5 minut, dokud nezměkne.
Krok 3: Příprava koření
- Přidejte česnek, majoránku, bobkový list a mletý kmín. Promíchejte a nechte koření chvíli povařit.
Krok 4: Vaření polévky
- Přidejte hrách a 1 litr vody. Přiveďte polévku k varu a poté snižte teplotu.
- Vařte polévku asi 45 minut, dokud hrách a zelenina nezměknou.
Krok 5: Dochucení polévky
- Ochutnejte polévku solí a pepřem podle chuti.
- Přidejte 2 lžíce másla a promíchejte.
Variace receptu
Veganská verze
Nahraďte máslo rostlinným olejem nebo margarínem.
Bezlepková verze
Tento recept je již bezlepkový, protože neobsahuje žádnou mouku ani jiné lepkové přísady.
Verze s uzeným masem
Přidejte nakrájený kousek uzeného masa (např. klobásu nebo slaninu) společně se zeleninou.
Tipy a triky
Jak servírovat polévku
Polévku můžete servírovat s chlebem, houskovými knedlíky nebo s bramborovými plackami.
Jak uchovat polévku
Polévku můžete uchovat v lednici až 3 dny. Před podáváním ji znovu ohřejte.
Jak zahustit polévku
Pokud chcete polévku zahustit, můžete přidat trochu bramborového škrobu rozpuštěného ve vodě. Přidejte jej do polévky a promíchejte.
Závěr a časté dotazy
Vánoční hrachová polévka je tradiční česká polévka, která se hodí jako teplé jídlo během svátečního období. S tímto receptem si ji můžete jednoduše připravit doma a vychutnat si ji s rodinou a přáteli.
- Jak dlouho bych měl namáčet sušený hrách? Sušený hrách byste měli namáčet přes noc, ideálně 12 hodin.
- Mohu použít konzervovaný hrách místo sušeného nebo mraženého? Ano, můžete použít konzervovaný hrách, ale důkladně ho opláchněte a slijte přebytečnou vodu. Upravte dobu vaření, protože konzervovaný hrách je již uvařený a změklý.
- Jaké další koření mohu přidat do vánoční hrachové polévky? Můžete experimentovat s kořením podle svých preferencí. Dobře se hodí například tymián, petržel nebo čerstvá pažitka.
- Jaký typ hrachu je nejlepší pro vánoční hrachovou polévku? Nejlepší je použít zelený hrách, který může být sušený, mražený nebo konzervovaný. Sušený hrách má silnější chuť a je nutné jej předem namočit.
- Je možné připravit vánoční hrachovou polévku v tlakovém hrnci? Ano, vánoční hrachovou polévku můžete připravit v tlakovém hrnci. Doba vaření se zkrátí na zhruba 20 minut.