Kynutá vánočka je tradiční český pokrm, který se peče především během vánočního období. Tento chutný a voňavý dezert je oblíbeným pečivem mnoha rodin. Ve své podstatě se jedná o kynutý chléb plněný rozinkami, ořechy, kandovaným ovocem nebo cukrovou polevou. V následujícím článku se podíváme na podrobný recept na kynutou vánočku a zjistíme, jak ji připravit krok za krokem.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 2 vejce
- Špetka soli
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 100 g rozinek
- 50 g nasekaných ořechů (volitelně)
- 50 g kandovaného ovoce (volitelně)
- Moučkový cukr na posypání (volitelně)
Příprava těsta
- Nejprve si připravte kvas. V malé míse rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Promíchejte a nechte asi 10 minut stát.
- Větší míse smíchejte mouku, zbývající cukr, strouhanou citronovou kůru a špetku soli.
- Máslo rozpusťte v hrnci společně s mlékem a nechte směs vychladnout do vlažné teploty.
- Do mísy s moukou přidejte vlažnou směs másla a mléka, kvas a jeden rozšlehaný vejce. Zpracujte hladké těsto.
- Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování vánočky
- Po vykynutí těsta ho vyklopte na pomoučněný váleček a rozdělte na tři stejně velké části.
- Z každé části vytvořte dlouhý válec o délce asi 40 cm.
- Válce těsta položte vedle sebe na pomoučněnou plochu a začněte je splést dohromady od jednoho konce k druhému. Pevně stiskněte konce, aby se cop držel pohromadě.
- Hotovou vánočku přeneste opatrně na plech vyložený pečicím papírem.
Příprava náplně (volitelně)
- Smíchejte rozinky, nasekané ořechy a kandované ovoce v malé míse. Pokud chcete, můžete náplň lehce ochutit cukrem nebo skořicí.
- Před spletením válců těsta můžete náplň rovnoměrně rozprostřít na povrch jednotlivých válců.
Pečení vánočky
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Před vložením vánočky do trouby ji potřete druhým rozšlehaným vejcem, aby měla krásnou zlatavou barvu.
- Pečte vánočku asi 35-45 minut, nebo dokud nevykynula a povrch není zlatohnědý. Pečení sledujte, aby se vánočka nepřipálila. Pokud povrch začne příliš hnědnout, můžete vánočku přikrýt alobalovým papírem.
- Jakmile je vánočka upečená, vyjměte ji z trouby a nechte ji chvilku vychladnout. Poté ji můžete posypat moučkovým cukrem nebo polevou, pokud si přejete.
Uchování vánočky
Kynutá vánočka je nejlepší čerstvá, ale můžete ji skladovat ve vzduchotěsné nádobě až týden. Pro dlouhodobější skladování můžete vánočku i zmrazit.
Kynutá vánočka je tradiční český dezert, který přináší pocit domova a radosti během vánočního období. S naším podrobným receptem si ji můžete připravit i vy a stát se tak hvězdou vánočního stolu. Nebojte se experimentovat s náplní a přizpůsobit recept svým chutím. Přejeme vám úspěšné pečení a dobrou chuť!