Masarykovo cukroví je oblíbeným českým cukrovím, které se vyznačuje svou lahodnou chutí a rozmanitostí oříškových náplní. V tomto článku se dozvíte, jak připravit Masarykovo cukroví s lískovými oříšky a s vlašskými ořechy. Tak pojďme začít!
⭐ Ingredience dle varianty⭐ Masarykovo cukroví s lískovými oříšky⭐ Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy⭐ Příprava těsta dle varianty⭐ Těsto s lískovými oříšky⭐ Těsto s vlašskými ořechy⭐ Příprava cukroví⭐ Tvarování a plnění cukroví⭐ Pečení cukroví⭐ Dekorace cukroví⭐ Poleva⭐ Ozdobení cukroví⭐ Uchovávání cukroví⭐ Závěr a časté dotazy
Ingredience dle varianty
Masarykovo cukroví s lískovými oříšky
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- 100 g lískových oříšků
Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 špetka soli
- 100 g vlašských ořechů
Příprava těsta dle varianty
Těsto s lískovými oříšky
- V misce smíchejte mouku, cukr a sůl.
- Přidejte máslo a promíchejte, dokud nevznikne drobenka.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.
- Do těsta vmíchejte nasekané lískové oříšky.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice
- Po hodině těsto vyjměte z lednice a nechte jej aklimatizovat na pokojovou teplotu.
Těsto s vlašskými ořechy
- V misce smíchejte mouku, cukr a sůl.
- Přidejte máslo a promíchejte, dokud nevznikne drobenka.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt a vypracujte hladké těsto.
- Do těsta vmíchejte nasekané vlašské ořechy.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice.
Příprava cukroví
Tvarování a plnění cukroví
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na dvě části a rozválejte na pomoučněném vále na tloušťku přibližně 3 mm.
- Vykrajujte kolečka o průměru 5 cm a u poloviny koleček vykrajujte uprostřed menší kolečko (průměr 2 cm). Vzniknou tak spodní i vrchní části cukroví.
- Na spodní části cukroví nanesete náplň z oříšků (lískových nebo vlašských, podle zvolené varianty). Náplň můžete připravit smícháním nasekaných ořechů s trochou medu nebo marmelády.
- Přiklopte vrchní částí cukroví s vykrojeným otvorem a pečlivě okraje spojte.
Pečení cukroví
- Uložte hotové cukroví na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud nebude okraj cukroví zlatavý.
- Po upečení nechte cukroví zchladnout na plechu, aby neztratilo tvar.
Dekorace cukroví
Poleva
- Připravte si polevu z moučkového cukru a vody nebo citronové šťávy. Stačí smíchat moučkový cukr s několika lžičkami vody/citronové šťávy, dokud nevznikne hustá konzistence.
- Barvu polevy můžete upravit přidáním potravinářské barvy.
Ozdobení cukroví
- Vrchní část cukroví (s otvorem) potřete polevou a nechte ztuhnout.
- Poté můžete cukroví ještě ozdobit cukrovou perličkou nebo jinou dekorací podle své fantazie.
Uchovávání cukroví
- Upečené a vychlazené cukroví uschovejte v uzavíratelných krabicích, ideálně vrstvené mezi kousky pečicího papíru, aby se nepoškodily.
- Masarykovo cukroví s oříšky můžete skladovat až několik týdnů, protože obsah ořechů zvyšuje jeho trvanlivost.
- Cukroví skladujte v chladném a suchém prostředí, aby zůstalo křehké a chutné.
Závěr a časté dotazy
Teď už víte, jak připravit lahodné Masarykovo cukroví s lískovými oříšky a s vlašskými ořechy. S tímto receptem si můžete užít tradiční český dezert, který potěší nejen vás, ale i vaše přátele a rodinu. Nezapomeňte se podělit o své výtvory a pochutnat si na nich společně!
- Můžu použít jiné druhy ořechů než lískové a vlašské? Ano, můžete experimentovat s různými druhy ořechů, jako jsou pekanové, makadamové nebo mandle.
- Jak dlouho vydrží Masarykovo cukroví čerstvé? Masarykovo cukroví vydrží čerstvé až několik týdnů, pokud jej skladujete v chladném a suchém prostředí v uzavíratelných krabicích.
- Jak předejít tomu, aby se cukroví slepilo na plechu? Použijte pečicí papír na plechu a cukroví po upečení nechte chvíli vychladnout přímo na plechu, než jej přesunete na mřížku.
- Mohu použít v tomto receptu celozrnnou mouku? Ano, můžete použít celozrnnou mouku, ale vězte, že to ovlivní texturu a chuť cukroví. Může být hutnější a méně křehké.
- Můžu připravit polevu bez citronové šťávy? Ano, místo citronové šťávy můžete použít vodu nebo jinou ovocnou šťávu, aby jste dodali polevě chuť a konzistenci.