Vítejte u našeho tradičního receptu na tvarohovou vánočku od naší milované babičky. Tento recept je oblíbeným pokrmem mnoha českých rodin během vánočního období. Připravte se na voňavou, měkkou a chutnou vánočku, která okouzlí vaše chuťové pohárky a zanechá úžasný pocit domova. Následujte náš podrobný návod a upečte si dokonalou tvarohovou vánočku.
Ingredience
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 100 g másla
- 250 ml mléka
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce
- Špetka soli
Náplň
- 500 g tvarohu
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- 100 g rozinek
Příprava těsta
Kynutí
Začněte s přípravou těsta. V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Mléko s máslem zahřejte, aby bylo vlažné, a rozpusťte v něm droždí. Přidejte k suchým ingrediencím společně s vejcem a zpracujte hladké těsto. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu.
Dělení a modelování
Po vykynutí těsta rozdělte těsto na tři stejně velké části. Z každé části vyformujte dlouhý válec o délce asi 40 cm. Délku a tloušťku válců upravte podle velikosti pekáče, ve kterém budete vánočku péct.
Příprava náplně
V míse smíchejte tvaroh, cukr, vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a rozinky. Náplň by měla být hustá a dobře spojená.
Tvarování vánočky
Vytváření copánků
Nyní je čas na tvarování vánočky. Na pracovní plochu rozprostřete trochu mouky, aby se těsto nelepilo. Vezměte jeden z válců těsta a rovnoměrně na něj rozetřete třetinu náplně. Poté zavřete těsto tak, aby byla náplň uvnitř a utvořte copánek. Opakujte tento krok i pro zbývající dva válce.
Spojování copánků
Seřaďte copánky vedle sebe a začněte je splést dohromady od jednoho konce k druhému. Snažte se udržet těsný cop, aby náplň zůstala uvnitř těsta. Hotovou vánočku přeneste opatrně na plech vyložený pečicím papírem.
Pečení
Kontrola pečení
Předehřejte troubu na 180 °C. Před vložením vánočky do trouby ji potřete rozšlehaným vejcem, aby měla krásnou zlatavou barvu. Pečte vánočku asi 30-40 minut. Pečení sledujte a pokud povrch začne příliš hnědnout, přikryjte vánočku alobalovým papírem.
Ochucení
Jakmile je vánočka upečená, vyjměte ji z trouby a nechte ji chvilku vychladnout. Poté ji můžete posypat moučkovým cukrem nebo polevou, pokud si přejete.
Závěrečné tipy a triky
- Aby byla vánočka ještě vláčnější, můžete do těsta přidat lžíci kysané smetany.
- Pokud nemáte rádi rozinky, můžete je nahradit jiným sušeným ovocem nebo ořechy.
- Vánočku můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě až týden.
Závěr a časté dotazy
Tvarohová vánočka podle receptu naší babičky je voňavý a chutný dezert, který přináší pocit domova a rodinné pohody. S naším podrobným návodem a tipy si ji můžete připravit i vy a stát se tak hvězdou vánočního stolu. Tak neváhejte, připravte si tento tradiční český pokrm a užijte si jeho jedinečnou chuť spolu se svými blízkými.
- Můžu použít jiný druh tvarohu? Ano, můžete použít jakýkoli druh tvarohu, který máte rádi. Jen si dejte pozor, aby nebyl příliš tekutý.
- Jak dlouho mohu vánočku skladovat? Vánočku můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě až týden, ale nejlepší chuti dosáhnete, pokud ji sníte do několika dnů.
- Můžu přidat více náplně? Můžete přidat více náplně, ale ujistěte se, že těsto je dostatečně silné, aby ji udrželo a nerozpadlo se.
- Je možné připravit těsto bez droždí? Droždí je důležitá složka, která dodává těstu kynutí. Můžete však zkusit nahradit droždí práškem do pečiva a upravit ostatní ingredience podle potřeby.
- Jaké další náplně mohu použít? Můžete experimentovat s různými náplněmi, jako jsou ořechy, sušené ovoce, čokoláda nebo třeba mák. Buďte kreativní a přizpůsobte vánočku svým chutím.