Vždy jste milovali domácí vánočku své babičky a hrozně rádi byste tuto pochoutku o letošních Vánocích připravili svým dětem? I když samozřejmě neznáme originální recept Vaší babičky, díky tomuto vyzkoušenému a poměrně snadnému receptu zajisté zvládnete upéct slavnostní vánočku i Vy. Vytvořte si novou tradici, která se klidně může dědit po další generace, a uspokojte mlsné jazýčky celé své rodiny! Nic přece nedokáže vytvořit pravou vánoční atmosféru tak, jako čerstvě upečená vánoční vánočka.
Co budete potřebovat?
- 80g jemného krystalového cukru
- 500g hladké mouky
- 120g másla
- 250ml mléka
- 3 žloutky
- špetku soli
- kůru z půlky citrónu
- tlučenou vanilku nebo vanilkový cukr
- 25g droždí nebo 7g sušeného droždí
- 50g citronády
- 50g hrozinek + 40g sušeného červeného rybízu (vše předem namočte v trošce rumu)
- 60g oloupaných a následně opražených a nahrubo nasekaných mandlí
- trošku strouhaného muškátového oříšku a kardamomu
- 1 vejce na potření vánočky
- oloupané celé mandle na ozdobu
Postup:
V míse si umíchejte máslo do pěny, přidejte k němu cukr, žloutky, sůl, kůru a vanilku a vše společně třete do husté hmoty.
Do mísy si připravte prositou mouku a udělejte do ní důlek. Do důlku vlijte kynutý kvásek připravený z droždí, trochu cukru, část mouky a trochu vlahého mléka. Poté přidejte zbylé mléko a předem připravené máslové těsto a z této nově vzniklé hmoty vypracujte tuhé těsto. Těsto přendejte na vál a poctivě ho vypracujte. Přidejte k němu hrozinky, rybíz, mandle i citronádu a vše přendejte do olejem vymaštěné mísy. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout asi hodinu. Těsto v míse by se mělo objemově zdvojnásobit.
Vykynuté těsto vyválejte na válu do velké rolky, kterou poté rozkrájejte na osm dílů. Ze čtyř těchto dílů vyválejte válečky, které zapletete v cop a konce dobře stiskněte dohromady. Položte celou vánočku na máslem pomaštěný plech, spojte dlaně dohromady a roztáhněte střed copu po celé délce do stran. Z dalších tří válečků si upleťte nový cop a ten poté položte na první. Hranou jedné dlaně stlačte cop uprostřed a oba konce naplocho zasuňte pod první cop. Poslední díl těsta si rozkrojte na dva válečky, stočte je dohromady a poté je položte na vršek vánočky.
Zajistěte si vánočku tak, že jí zpevníte asi pěti špejlemi, přikryjte ji utěrkou a nechte pořádně vykynout. Vykynutou vánočku poté potřete našlehaným vajíčkem a posypte těsto mandlemi. Vánočku vložte do předem předehřáté trouby, a když začne červenat, snižte teplotu na 170 – 180°C a pozvolna ji dopékejte ještě asi 1 hodinu. Zkuste do vánočky zapíchnout špejli, abyste zjistili, zdali je upečená.
Hotovou vánočku můžete konzumovat samotnou, pomazat jí máslem, medem nebo marmeládou.