Upřednostňujete zdravý životní styl, nakupujete bio potraviny a na svém jídelníčku si opravdu zakládáte? Nechcete své celoroční snažení a odolávání zmařit během vánočních svátků, a tak hledáte vhodnou alternativu, jak si i přes zdravý životní styl zachovat něco z pravých Vánoc? V tom případě si doma zkuste upéct zdravé vánoční cukroví. Inspirovat se můžete třeba jedním z těchto receptů:
Cukroví z kaštanové mouky
Co budete potřebovat?
- 200g hladké špaldové nebo pšeničné mouky
- 50g sušeného rýžového nápoje + 100ml vody
- 40g hořké BIO čokolády na vaření (posekejte ji nožem na malinké kousky)
- 5 kapek pomerančového aromatického oleje
- 40g panenského slunečnicového oleje
- trochu špaldové mouky na vál (cca 20g)
- 50g práškového sladidla
- 60g kaštanové mouky
- 1 až 2g práškového anýzu
Postup: Všechny mouky smíchejte v míse společně se všemi suchými složkami a čokoládou. Přidejte k směsi práškové sladidlo, koření, rozpuštěný rýžový nápoj a panenský slunečnicový olej. Pro vůni do směsi nakapejte trochu pomerančového aromatického oleje a vařečkou vypracujte těsto. Hotové těsto vyklopte na vál, lehce ho poprašte moukou a rozválejte z něj tenkou placku. Tvořítky z těsta vykrájejte tvary podle vlastní fantazie a ty poté rozložte na plech. V předehřáté troubě pečte cukroví přibližně 40 minut na 150°C a méně. Ve skutečnosti těsto spíše sušíte, než pečete, proto je lepší cukroví nechat v troubě delší dobu. Po vychladnutí je cukroví pěkně křupavé.
Rýžové tofu košíčky s kokosem
Co budete potřebovat?
- 190 až 200g tofu (natural)
- 30g panenského sezamového oleje
- 60g rýžového sirupu
- 30g mletého kokosu
- 50g hladké rýžové mouky
- 3 kapky citronového aromatického oleje
- trošku hladké rýžové mouky na vál
- čokoláda na vaření s třtinovým cukrem
- kokos na posypání
- mixovaná fruktóza na pocukrování (tuto ingredienci můžete vynechat)
Postup: Tofu rozmixujte společně s panenským olejem a rýžovým sirupem. Rozmixovanou hmotu vlijte do mísy, smíchejte ji s rýžovou moukou a kokosem a vytvořte z hmoty těsto, které poté rukama dotvořte na vále. Těsto nakrájejte na stejné kousky a ty pomocí prstů vtlačujte do vymaštěných formiček. Formičky naskládejte na plech a pečte je při teplotě 200°C 15 až 20 minut. Upečené košíčky po mírném vychladnutí vyklepněte z formiček a zdobte je čokoládou nebo namixovanou fruktózou. Svátečnější vzhled košíčkům dáte pomocí čokolády na vaření a kokosu.
Sezamové kuličky s medem
Co budete potřebovat?
- 20g sušeného ovesného nápoje (nepoužívejte v případě bezlepkové diety)
- 100g sezamových semínek
- 10g javorového sirupu
- 35g medu
- oloupané mandle do kuliček
- 2 kapky citrónového aromatického oleje
- mletý kokos na obalení
Postup: Sezamová semínka rozmixujte najemno a přidejte k nim med. Pokud je med tuhý, smíchejte jej s javorovým sirupem. Vše zakápněte aromatickým citrónovým olejem a na zahuštění přisypte lžičku sušeného ovesného nápoje. Pokud se rozhodnete pro variantu bez zahuštění, snižte množství medu a sirupu, aby byla hmota hustší. Vše promíchejte vařečkou a následně rukama z hmoty vytvořte těsto, které rozválejte a nakrájejte na malé kousky. Do každého kousku zabalte oloupanou mandli a následně kuličky obalte v kokosu.