Vánoční cukroví je něco, bez čeho si snad většina z nás nedokáže pravé Vánoce ani představit. V českých domácnostech se tyto slavnostní cukrovinky začaly objevovat společně se zdobením vánočního stromečku někdy na začátku 19. století. Cukroví se ve svých počátcích věšelo přímo na stromeček, v dnešní době se ale servíruje spíše na stůl, kde si pak z mnoha druhů vybere každý podle chuti. I když si v dnešní době můžete cukroví koupit již hotové, až 87% českých domácností stále dává přednost vlastnímu domácímu pečení. Pokud jste se tedy i Vy rozhodli svou rodinu letos potěšit pravým domácím cukrovím, zde najdete několik vyzkoušených, rychlých a snadných receptů, kterými se můžete nechat inspirovat.
Vosí hnízda
Těsto
- 80g mletých piškotů
- 50g másla
- 30 piškotů na uzavření hnízd
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce tuzemského rumu
Krém
- 100g másla
- 3 žloutky
- 3 lžíce rumu
- 2 lžíce cukru
- vanilka
Postup
Všechny ingredience smíchejte s rozmixovanými piškoty a s hmotou pracujte tak dlouho, dokud se z ní nestane tmavé těsto. Toto těsto nyní dejte ztuhnout do lednice. V mezičase si ze žloutků, cukru, vanilky a rumu připravte jemný krém a k němu vmíchejte změklé máslo. Krém šlehejte tak dlouho, dokud nebude dostatečně hustý. Nyní si vysypte formičku na vosí hnízdo moučkovým cukrem a poté ho naplňte tmavým těstem, v těstě vytvarujte prstem dutý prostor, který pak naplňte máslovým krémem. Celé hnízdo nakonec uzavřete piškotem a šikovně celý úl vyklepněte z formičky. Hnízda můžete konzumovat ihned, lépe však chutnají, když je necháte několik dní odležet v chladném prostoru.
Kiwi košíčky
Co potřebujete?
- 300g tvarohu
- 2 skleničky vaječného koňaku
- kiwi
- 3 vanilkové cukry
Postup
Smíchejte společně likér a tvaroh a míchejte tuto hmotu tak dlouho, dokud z ní nevznikne hladké těsto. Těstem naplňte malé formičky nebo košíčky a následně každý ozdobte kouskem kiwi.
Kávový závin
Co potřebujete?
- 250g kávových oválků
- 150g moučkového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce rumu
Náplň:
- 200g moučkového cukru
- 150g másla
- 1 žloutek
Postup
Hned ze začátku si umelte kávové oválky a poté k nim přidejte postupně i všechny ostatní suroviny a pomalu z této hmoty vypracujte těsto. Hotové těsto vyválejte a rozložte na pečící papír. Náplň vytvoříte společným utřením moučkového cukru, másla a žloutku. Touto náplní pak potřete těsto, opatrně obě vrstvy srolujte a celou roládu dejte následně ztuhnout do lednice.