Zatímco dnes si neumíme představit Vánoce bez smaženého kapra a pořádné porce bramborového salátu, kdysi byl hlavním štědrovečerním pokrmem Černý kuba, který se připravoval z krup a hub. Ve staročeské kuchyni se tomuto pokrmu říkalo Černý kuba, podle zbarvení, které jídlo dostalo od hřibů modráků, které se do něj přidávaly. Vánoční kuba je neskutečná dobrota, a pokud tomu nevěříte, zkuste si ho o letošních Vánocích doma podle tohoto jednoduchého receptu připravit i Vy.
Co budete potřebovat?
- 50g sušených hub
- 5 stroužků česneku
- 380 – 400g hub
- středně velkou cibuli
- 3 lžíce sádla
- 2 špetky celého kmínu
- 2 špetky majoránky
- sůl a pepř
Postup
Nejdřív si sušené houby namočte do vlažné vody a klidně je trochu promačkejte, aby pustily chuť, barvu a šťávu. Pak si nadrobno nakrájejte cibuli a česnek. Připravte si velký hrnec, do kterého nalijte vodu a až voda začne vařit, vložte do ní kroupy. Kroupy se vaří, dokud nezměknou. Mělo by to trvat přibližně 20 minut, pro jistotu je však ochutnejte. Kroupy po uvaření přeceďte. Nyní rozpalte na pánvi sádlo a poté na ní pomalu orestujte cibuli a česnek. Nyní přidejte na pánev celý kmín a vše ještě 6 minut restujte. S restováním byste měli přestat těsně předtím, než cibulka zhnědne. Poté slijte z hub vodu, přidejte je do pánve a vše společně smažte. Směs nakonec dochuťte majoránkou, solí a pepřem a vše v pánvi smíchejte s uvařenými kroupami. Nyní už skoro hotového kubu rozdělte do zapékacích misek a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů ještě přibližně dalších 20 minut. Misky někdy můžete vymazat máslem nebo sádlem. Zapečené misky můžete před podáváním ozdobit pórkem. Kubu podávejte se salátem z kysaného zelí. Na tomto tradičním vánočním pokrmu si zajisté pochutná celá rodina!
Slavnostnější variantu tento pokrm získá po přidání uzeného masa. Ozdobit jídlo můžete také plátky opékané slaniny.
K přípravě pravého houbového kuby je naprosto nezbytné vepřové sádlo. Celému pokrmu totiž dodá charakteristickou chuť a vůni. Pokud tedy máte možnost si pravé domácí sádlo sehnat, rozhodně ho při přípravě jídla použijte.