Trdelník je tradiční staročeské sladké pečivo, ve tvaru dutého válce, které se vyrábí z kynutého těsta. Trdelníky najdete na nejrůznějších festivalech, jarmarcích, vinobraních, výstavách, koncertech, trzích, poutích, ale i soukromých akcích. Pokud však nechcete čekat, než se u Vás ve městě opět objeví stánek s lahodným trdelníkem, zkuste si ho doma připravit sami. I když je originální trdelník skořicový, můžete v dnešní době ochutnat také trdelníky kávové, čokoládové, ořechové nebo třeba kokosové. Fantazii se v pečení meze nekladou.
Co budete potřebovat?
- 500g polohrubé mouky
- 80g tuku
- 250ml mléka
- 3 lžíce moučkového cukru
- 42g droždí
- 2 vejce
- 5 lžic skořicového cukru (na obalení)
- vejce nebo olej (na potření)
Postup: Promíchejte droždí se lžící vlažného mléka a troškou cukru. Z této hmoty nechte vzejít kvásek a poté ze všech ostatních surovin a již vzešlého kvásku vypracujte měkké těsto. Toto těsto nyní nechte na teplém místě kynout přibližně 30 minut. Z těsta vyválejte tenkou placku, kterou nařezejte na pásky, kterými obtáčejte trubičky na kremrole nebo zavařeninové sklenice. Trdelník poté potřete vejcem nebo olejem a obalte ve skořicovém cukru. Trdelník se peče v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 8 minut. Po upečení opatrně srolujte těsto ze sklenic a můžete si začít na této sladké vánoční pochoutce pochutnávat s celou svou rodinou.