Zdá se Vám, že máte již dostatečné množství druhů vánočního cukroví, ale stejně byste k nim nejraději ještě něco přidali? Pokud nechcete přeplněné slavnostní mísy, ale přitom chcete svou rodinu a přátele překvapit novými cukrovinkami, vyzkoušejte jeden z těchto receptů na krásné a přitom drobné vánoční cukroví, které si zajisté zamilují všichni členové Vaší domácnosti.
Vínové cukroví
Co budete potřebovat?
- 25dkg hladké mouky
- 24dkg Hery
- 5 lžic bílého vína
- 2 žloutky
Na obalení: směs vanilkového a moučkového cukru
Postup: Nejprve si prosejte mouku a poté k ní přidejte žloutky, tuk a víno. Všechny tyto ingredience zpracujte postupně v hladké těsto, které pak nechte alespoň na půl hodiny v chladu odpočinout. Na pomoučeném vále z těsta vyválejte plát, ze kterého poté můžete začít vykrajovat nejrůznější tvary. Cukroví pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C. Když je cukroví nafouknuté a narůžovělé, můžete ho vyndat z trouby. Ještě teplé cukrovinky pak obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Linecké cukroví plněné Nutellou
Co budete potřebovat?
- 15dkg hladké mouky
- 10dkg másla
- 5dkg moučkového cukru
- 1 žloutek
- citrónovou kůru
Na obalení: oříškovo-čokoládovou polevu, moučkový cukr
Na náplň: nutellu
Postup: Změklé máslo, prosetou mouku, cukr a žloutek smíchejte dohromady a ze směsi začněte tvarovat hladké těsto. Pro chuť přidejte také nastrouhanou citronovou kůru. Těsto poté zabalte do potravinářské folie a nechte ho v chladu alespoň jednu hodinu odležet. Linecké těsto vyválejte na vále a pak z něj pomocí formiček vykrajujte nejrůznější tvary. V horním díle vždy vykrojte malé kolečko, aby šla na slepeném cukroví vidět náplň. Cukroví pečte v předem vyhřáté troubě na 160°C dokud nedostane narůžovělou barvu. Stačí klidně 10 minut. Odleželé a vychlazené plátky lineckého cukroví k sobě přilepte nutellou a poté ho můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládovou polevou nebo ho dle chuti obalit cukrem.