Oplatka s medem představuje již celé roky tradiční vánoční předkrm. Symbolizuje se jím radost, štěstí, duševní čistota, spokojenost i zdraví v celé rodině. Medu se navíc připisuje od pradávna zvláštní magická moc, když tedy namočíte svou oplatku do medu, posílíte dobré vzájemné vztahy a lásku.
Jak vzniklo dělení oplatky?
Původ tohoto zvyku je spojen s církví. Právě zde totiž pekli oválné nebo kulaté oplatky z nekvašeného těsta kněží, kteří je poctivě vyráběli celý prosinec, a poté před Vánoci roznášeli do jednotlivých rodin. Později tento zvyk přebrali učitelé v církevních školách a dnes je oplatka již běžným vánočním zvykem, bez kterého si některé rodiny nedokážou svou štědrovečerní večeři ani představit. I když se v dnešní době k této tradici používají především oplatky kupované, jejich princip zůstává stále stejný.
Postup dělení oplatky
Z jedné oplatky si všichni členové štědrovečerní hostiny ulomí svůj vlastní kousek, který namočí do medu a poté sní. Oplatka může sloužit buď jako předkrm před jídlem nebo jako slavnostní zakončení celé večeře.