Vánoce jsou časem, kdy se české kuchyně plní vůní cukroví, smaženého kapra a bramborového salátu. Co ale dělat, když chcete tyto tradiční pochoutky ochutnat i v létě, ale nechcete se cítit těžce? Připravili jsme pro vás několik oblíbených vánočních receptů ve svěžích, lehčích verzích, které si můžete vychutnat i v horkých letních dnech.
Lehké vánoční cukroví: Kokosové kuličky s tvarohem
Ingredience:
- 200 g jemného tvarohu
- 100 g strouhaného kokosu + na obalení
- 50 g medu nebo javorového sirupu
- Špetka vanilky
Postup:
- Tvaroh smíchejte s medem a vanilkou.
- Přidejte 100 g strouhaného kokosu a směs dobře promíchejte.
- Z těsta tvořte malé kuličky a obalte je ve zbylém strouhaném kokosu.
- Kuličky dejte na chvíli do lednice, aby ztuhly. Podávejte vychlazené jako osvěžující sladkost.
Letní bramborový salát s jogurtem a bylinkami
Ingredience:
- 500 g nových brambor
- 150 g bílého jogurtu (ideálně řeckého)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 nakládané okurky, nakrájené na kostičky
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- Svazek čerstvé pažitky a petrželky
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a poté je nakrájejte na menší kousky.
- Jogurt smíchejte s hořčicí, nakrájenou cibulí a okurkami.
- Přidejte nasekané bylinky a vše dochuťte solí a pepřem.
- Brambory smíchejte s připraveným jogurtovým dresinkem a nechte chvíli odležet v lednici, aby se chutě propojily.
Grilovaný kapr s citronovou marinádou
Ingredience:
- 4 porce filetu z kapra
- Šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- Čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, petrželka)
- Sůl a pepř
Postup:
- Filety z kapra omyjte a osušte.
- Připravte si marinádu smícháním citronové šťávy, olivového oleje, prolisovaného česneku a nasekaných bylinek.
- Ryby dejte do marinády a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.
- Grilujte na středně horkém grilu 5–7 minut z každé strany, dokud není kapr propečený.
- Podávejte s lehkým salátem nebo grilovanou zeleninou.
Letní štědrovečerní polévka: Lehká rybí polévka s bylinkami
Ingredience:
- 500 g rybího filé (ideálně z kapra nebo candáta)
- 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 petržel, nakrájená na kostičky
- 1 malý celer, nakrájený na kostičky
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 lžíce olivového oleje
- Svazek čerstvých bylinek (kopr, petrželka, tymián)
- Sůl a pepř
Postup:
- Na olivovém oleji osmahněte cibuli, přidejte mrkev, petržel a celer a krátce orestujte.
- Zeleninu zalijte vodou a vařte, dokud nebude měkká.
- Přidejte rybí filé, které předem nakrájejte na menší kousky, a vařte dalších 10–15 minut.
- Na závěr dochuťte solí, pepřem a přidejte čerstvé bylinky.
- Polévku podávejte s čerstvým pečivem.
Ovocný vánoční chlebíček bez mouky
Ingredience:
- 200 g mletých mandlí
- 100 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky, meruňky)
- 3 vejce
- 2 lžíce medu
- Šťáva z jednoho pomeranče
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka skořice a muškátového oříšku
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte formu na chlebíček.
- Sušené ovoce nakrájejte na menší kousky a namočte do pomerančové šťávy.
- Vejce vyšlehejte s medem do pěny, poté přidejte mleté mandle, prášek do pečiva, skořici a muškátový oříšek.
- Směs dobře promíchejte a přidejte nakrájené ovoce i s pomerančovou šťávou.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 40–45 minut, dokud není chlebíček zlatavý a pevný.
- Nechte vychladnout a podávejte jako zdravější alternativu vánočního pečiva.
Tyto recepty vám umožní ochutnat vánoční atmosféru i v létě, a to v lehčí a svěžejší podobě. Užijte si české tradiční chutě bez zbytečné zátěže a dopřejte si pocit Vánoc kdykoli během roku!