tipVánoce.cz
  • InspiraceInspirace

    Inspirujte se tradičními zvyky, výrobou dekorací a vánočními svátky z celého světa v naší kategorii Vánoční inspirace.

    VÝROBA DEKORACÍ

    • Adventní věnec
    • Výzdoba do oken
    • Dekorace do truhlíků
    • Vánoční girlanda

    zobrazit vše →

    TIPY & TRIKY

    • Jak vybrat stromeček?
    • Jaké jsou barvy Vánoc?
    • Jak prostřít vánoční stůl?
    • Jak darovat peníze?

    zobrazit vše →

    VÁNOČNÍ SVÁTKY
    • Advent
    • Boží hod
    • Mikuláš
    • Tři králové

    zobrazit vše →

    VÁNOČNÍ KVĚTINY

    • Vánoční hvězda
    • Vánoční kaktus
    • Jmelí
    • Cesmína

    zobrazit vše →

    VÁNOCE VE SVĚTĚ

    • Amerika
    • Rusko
    • Německo
    • Slovensko

    zobrazit vše →

    ZVYKY & TRADICE

    • Jmelí
    • Lití olova
    • Kapří šupiny
    • Vánoční půst

    zobrazit vše →

  • ReceptyRecepty

    Vyzkoušejte si připravit tradiční vánoční pochoutky jako cukroví, vánočku, bramborový salát, kapra i oblíbené nápoje přímo v pohodlí vašeho domova. Inspirujte se našimi recepty.

    VÁNOČNÍ CUKROVÍ

    • Vanilkové rohlíčky
    • Linecké cukroví
    • Masarykovo cukroví
    • Kokosové cukroví

    zobrazit všech 115 receptů →

    VÁNOČKA

    • Recept na vánočku
    • Pletení vánočky
    • Kynutá vánočka
    • Tvarohová vánočka

    zobrazit vše →

    KAPR

    • Kapří hranolky
    • Smažený kapr
    • Pečený kapr v troubě
    • Pečenáče z kapra

    zobrazit vše →

    BRAMBOROVÝ SALÁT

    • Tradiční bramborový salát
    • Vídeňský bramborový salát
    • Bramborový salát bez majonézy
    • Polský bramborový salát

    zobrazit vše →

    POLÉVKY

    • Hrachová polévka
    • Rybí polévka z kapra
    • Krémová rybí polévka
    • Houbová polévka

    zobrazit vše →

    NÁPOJE

    • Vaječný koňak
    • Svařák
    • Medovina
    • Horká čokoláda

    zobrazit vše →

  • Průvodce výběremPrůvodce výběrem
  • PřáníPřání
  • TrhyTrhy
    Nejpopulárnější Vánoční trhy
    zobrazit všechny trhy
    Vánoční trhy Drážďany
    Vánoční trhy

    Vánoční trhy Drážďany

    Vánoční trhy v Německu patří mezi jedny z nejstarších předvánočních trhů v celé…

    Vánoční trhy Praha
    Vánoční trhy

    Vánoční trhy Praha

    Objevte kouzlo českých Vánoc a nejlepší trhy v hlavním městě

    Vánoční trhy

    Vánoční trhy Olomouc

    Vánoční trhy bývají v mnoha městech nejnavštěvovanější akcí celého roku. Abyste…

    Vánoční trhy

    Vánoční trhy Brno

    Chcete spojit předvánoční nákupy s nezapomenutelnou vánoční atmosférou, skvělou živou hudbou…

  • MagazínMagazín
Čtete: Recept: Kynutá vánočka
Sdílet
Aa
tipVánoce.cz
Hledat
  • DomůDomů
  • Odpočet do VánocOdpočet do Vánoc
  • Vánoční přáníVánoční přání
  • Vánoční receptyVánoční recepty
  • Vánoční trhyVánoční trhy
  • MagazínMagazín
  • InspiraceInspirace
    • Průvodce výběrem
    • Vánoční filmy
    • Vánoční dekorace & ozdoby
    • Vánoce ve světě
    • Vánoční koledy
    • Vánoční obrázky
    • Vánoční svátky
    • Vánoční zvyky a tradice
Sledujte nás
© Copyright by tipVánoce.cz. Kopírování obsahu bez písemného souhlasu je zakázáno!
❤ Vyrobeno s láskou týmem tipVánoce.cz
Domů » Vánoční recepty » Vánočka » Recept: Kynutá vánočka
Vánočka

Recept: Kynutá vánočka

Recept na kynutou vánočku: Tradiční český recept
Sdílet
Sdílet




Kynutá vánočka je tradiční český pokrm, který se peče především během vánočního období. Tento chutný a voňavý dezert je oblíbeným pečivem mnoha rodin. Ve své podstatě se jedná o kynutý chléb plněný rozinkami, ořechy, kandovaným ovocem nebo cukrovou polevou. V následujícím článku se podíváme na podrobný recept na kynutou vánočku a zjistíme, jak ji připravit krok za krokem.

Obsah
⭐ Ingredience⭐ Příprava těsta⭐ Tvarování vánočky⭐ Pečení vánočky

 

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 100 g rozinek
  • 50 g nasekaných ořechů (volitelně)
  • 50 g kandovaného ovoce (volitelně)
  • Moučkový cukr na posypání (volitelně)

 

Příprava těsta

  1. Nejprve si připravte kvas. V malé míse rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Promíchejte a nechte asi 10 minut stát.
  2. Větší míse smíchejte mouku, zbývající cukr, strouhanou citronovou kůru a špetku soli.
  3. Máslo rozpusťte v hrnci společně s mlékem a nechte směs vychladnout do vlažné teploty.
  4. Do mísy s moukou přidejte vlažnou směs másla a mléka, kvas a jeden rozšlehaný vejce. Zpracujte hladké těsto.
  5. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

Tvarování vánočky

  1. Po vykynutí těsta ho vyklopte na pomoučněný váleček a rozdělte na tři stejně velké části.
  2. Z každé části vytvořte dlouhý válec o délce asi 40 cm.
  3. Válce těsta položte vedle sebe na pomoučněnou plochu a začněte je splést dohromady od jednoho konce k druhému. Pevně stiskněte konce, aby se cop držel pohromadě.
  4. Hotovou vánočku přeneste opatrně na plech vyložený pečicím papírem.

 

Související články

Vánočka z domácí pekárny
Žemlovka z vánočky
Video: Pletení vánočky 4+3+2
Pletení vánočky: Tradice, techniky a tipy

Příprava náplně (volitelně)

  1. Smíchejte rozinky, nasekané ořechy a kandované ovoce v malé míse. Pokud chcete, můžete náplň lehce ochutit cukrem nebo skořicí.
  2. Před spletením válců těsta můžete náplň rovnoměrně rozprostřít na povrch jednotlivých válců.

 

Pečení vánočky

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Před vložením vánočky do trouby ji potřete druhým rozšlehaným vejcem, aby měla krásnou zlatavou barvu.
  3. Pečte vánočku asi 35-45 minut, nebo dokud nevykynula a povrch není zlatohnědý. Pečení sledujte, aby se vánočka nepřipálila. Pokud povrch začne příliš hnědnout, můžete vánočku přikrýt alobalovým papírem.
  4. Jakmile je vánočka upečená, vyjměte ji z trouby a nechte ji chvilku vychladnout. Poté ji můžete posypat moučkovým cukrem nebo polevou, pokud si přejete.

 

Uchování vánočky

Kynutá vánočka je nejlepší čerstvá, ale můžete ji skladovat ve vzduchotěsné nádobě až týden. Pro dlouhodobější skladování můžete vánočku i zmrazit.

 

Kynutá vánočka je tradiční český dezert, který přináší pocit domova a radosti během vánočního období. S naším podrobným receptem si ji můžete připravit i vy a stát se tak hvězdou vánočního stolu. Nebojte se experimentovat s náplní a přizpůsobit recept svým chutím. Přejeme vám úspěšné pečení a dobrou chuť!




Sledujte nás na sociálních sítích a nic vám neunikne

Facebook To se mi líbí
Twitter Sledovat
Pinterest Sledovat
Instagram Sledovat
Youtube Odebírat
Mike330 19.4.2023 19.4.2023
Sdílejte tento článek
Facebook Twitter Pinterest Zkopírovat odkaz
Předchozí článek Tvarohová vánočka (recept babičky)
Další článek Pletení vánočky: Tradice, techniky a tipy

Může se vám také líbit

Vánočka

Vánočka z domácí pekárny

19.4.2023
Vánočka

Žemlovka z vánočky

19.4.2023
Vánočka

Video: Pletení vánočky 4+3+2

19.4.2023
Vánočka

Pletení vánočky: Tradice, techniky a tipy

19.4.2023
tipVánoce.cz

Vše co chcete vědět o Vánocích a báli jste se zeptat.

Nejvíce vás zajímá

  • Vánoční přání zdarma
  • Vánoční recepty
  • Recepty na vánoční cukroví

Průvodce výběrem

zobrazit vše
Kdy budou Vánoce?
Už se nemůžete dočkat Vánoc? Zobrazte si náš interaktivní odpočet a načerpejte inspiraci.
Zobrazit odpočet

© Copyright by tipVánoce.cz. Kopírování obsahu bez písemného souhlasu je zakázáno!
❤ Vyrobeno s láskou týmem tipVánoce.cz

  • Zásady ochrany osobních údajů
  • Kontaktujte nás
adbanner
Detekován AdBlock
Naše stránky jsou podporovány reklamou. Podpořte prosím náš web a přidejte si jej na whitelist. Jedině tak jsme vám schopni dále poskytovat kvalitní obsah.
Dobře, zvážím to
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?