Jsou Vánoce Vašim nejoblíbenějším svátkem v roce, a tak byste se o nich chtěli dozvědět co možná nejvíc informací? Vždy Vás zajímalo, jak se tyto svátky štěstí slaví v cizích zemích a jaké zvyky a tradice praktikují? Německé Vánoce jsou ve velké míře podobné těm naším, i tak zde ale najdete pár zajímavostí.
Vánoční muž
Zatímco české děti celý Štědrý den nedočkavě koukají z okna a očekávají příchod Ježíška, v Německu byste se typického Ježíška nejspíš nedočkali. Dárky zde totiž nosí starší muž se zrzavými vlasy a vousy, který je zahalen v šedém kabátu s kapucí. Jeho jméno je Weihnachtsmann neboli Vánoční muž.
Vánoční pyramidy
Zvláštní dřevěné stavby, které svým tvarem připomínají vánoční pyramidy, v Německu nahrazují typické vánoční betlémy. Jsou pečlivě ručně vyřezávané a najdete v nich plno malých postaviček, které jsou totožné s těmi, které znáte z Betléma. Jedná se o tzv. krušnohorské pyramidy, jejichž vznik je nejspíš spojen se starodávným zvykem, kdy se v domácnostech nebo kostelech shromažďovaly na sebe zelené větve a na úplný vrchol se vždy umístila tradiční vánoční svíce. Dnes jsou svíčky umístěny po stranách, aby od nich stoupalo vzhůru teplo, které pak otáčí velkou dřevěnou vrtuli umístěnou v horní části celé stavby. Dlouhou tradici pak mají v Německu rovněž skleněné ozdoby na stromeček, které se zde vyrábějí již od 16. století.
Vánoční kuchyně
Německá vánoční kuchyně nabízí hned několik pokrmů z ryb, mezi klasické patří pečená štika, candát na roštu nebo třeba plněný kapr. Nejoblíbenějším pokrmem však rozhodně zůstává husa nebo kachna s červeným zelím, bramborovým knedlíkem a jablky se slaninou. S oblibou se pak podává také tzv. konšelská mísa, která se skládá z kousků vepřové pečeně, kachny, husy, krůty, uzeného masa a nejrůznějších klobás. Jako dezert bývá podávaný tradiční jablečný závin, do kterého se přidávají kompotované třešně. U svátečního stolu nechybí ani ovocný salát s příchutí šampaňského nebo vánočního likéru. Protože je Německo doslova za humny, samozřejmostí je také tradiční vánoční cukroví. Typické jsou skořicové hvězdičky, máslové placičky, rozinková štola nebo perníkové koláčky. Nikde nesmí chybět také máslová štola s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem.
Vánoční štola se v německých domácnostech připravuje již více než 300 let. Od 18. století se na území celého Německa peče také speciální vaječné cukroví, kterému se nejčastěji říká Springel. Němečtí výrobci perníků na ně v dnešní době umisťují tištěné obrázky Mikulášů, čertů i andělů.